Blijf op de hoogte!

Page content

article content

Een blok zeep, een kleine stap om ecologischer te leven

De belangrijkste stappen om ecologisch te leven zijn deze die je elke dag zet. Daarom maak ik er een gewoonte van om elke gewoonte eens onder de loep te nemen en na te denken of dit niet beter kan. Vandaag heb ik het over het gebruik van vaste zeep; dit is een kleine stap met veel voordelen voor het milieu.

Blok zeep goed voor het milieu

Even persoonlijk; ik douche mijzelf om de 2 à 3 dagen om mijn haar te wassen (met douchegel en shampoo dus) en dagelijks was ik me met een blok zeep aan de lavabo. Onlangs viel me op dat een blok zeep meer dan een jaar meegaat, terwijl de bus douchegel toch regelmatig bij PMD belandt – ook al doe ik mijn best om niet te veel zeep te gebruiken.
Een blok zeep gaat meer dan een jaar mee, dat is niet het geval met douchegel.De voordelen van een blok zeep

Aan het gebruik van een blok zeep in plaats van vloeibare zeep zijn een hoop voordelen verbonden.

Verpakking

Een blok zeep is, in het slechtste geval, in een plastic folietje ingepakt. Gelukkig is er keuze genoeg om deze in papieren of zelfs zonder verpakking te kopen. Qua afval verminderen we dus veel plastic flessen!

Verbruik

Harde zeep gaat, in mijn geval, zeker 2,5 keer langer mee dan een bus douchegel. Anderen spreken van 10 keer meer.

Transport

Doordat zeepblokken veel minder plaats innemen en minder wegen, is er minder milieuvervuiling door het transporteren van de zeep.

Biologische of fair trade keuze

Er zijn veel zepen in de handel die 100% biologisch zijn, en zelfs fair trade. Deze opties lijken mij minder voor te komen bij vloeibare zepen.

Ingrediënten

De gebruikte ingrediënten zijn veel herkenbaarder in een blok zeep dan in vloeibare zeep. Je kan dus gemakkelijker op zoek gaan naar iets dat goed bij je past.

Budget

Een blok zeep is, het verbruik buiten beschouwing gelaten, een stuk goedkoper dan een bus douchegel. Handig toch, dat ecologischere oplossingen ook vaak goedkoper zijn?Nadelen van een blok zeep

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen voor het gebruik van vast zepen.

Aanslag

Ze zorgen voor iets meer aanslag in de douche/bad. Dit is waarschijnlijk ook afhankelijk van zeep tot zeep.

Op uitstap

Een blok zeep is moeilijker mee te nemen naar het zwembad of op reis, omdat deze niet meteen droog is. Daarvoor zijn natuurlijk oplossingen, zoals een plastic (maar herbruikbaar!) zeepdoosje van de winkel of een stoffen zakje ter grootte van je zeep, zoals deze met ‘luck’ en ‘peace’ op als je ziet op een van de foto’s. Extra pluspunt; met dit zakje vorm je je zeep meteen om in een ecologische scrub!

zeep in zakje

Zeepjes als cadeau

Zeepjes zijn ook heel leuk om als cadeau te geven. Op deze foto heb ik 2 zeepjes gekregen, die nog in de kast liggen te wachten. Ik ben er vrij zeker van dat iedereen er een paar in zijn/haar voorraadkast liggen heeft. Blijkbaar zijn de mensen die deze gegeven hebben milieubewuster dan we dachten!

Blok zeep

Buiten krijgen als cadeautje zijn hier nog twee winkels waar ik graag zeep haal:

Dille en Kamille

Hier verkopen ze zeepblokjes met een groot assortiment aan geuren en zonder verpakking. De meeste komen uit Frankrijk, wat ook weinig transport is. Of ze ook allen ecologisch geteeld zijn, kan ik niet bevestigen.

blok zeep

Oxfam

Met deze fairtrade zepen steun je niet enkel mensen die het moeilijk hebben, maar deze zijn ook vaak gemaakt van biologisch geteelde grondstoffen. Ze zien er heel leuk uit, zoals de ‘luck’ en ‘peace’ zeepjes die elk hun eigen geur hebben, maar ze hebben wel reeds wat kilometers gedaan voor ze in de oxfam winkel geraken.

Zelf maken

Voor creatieve zielen kan dit ook leuk zijn, zowel voor jezelf als om aan anderen te geven.

Trouwens, intussen gebruik ik reeds een maand vaste zeep, en ik blijf er enthousiast over!

Vragen jullie jullie ook af waarom zoveel mensen vloeibare zeep gebruiken? Overwegen jullie vaste zeep?

Comment Section

7 reacties op “Een blok zeep, een kleine stap om ecologischer te leven


Door Resaarcle op 26 maart 2016

Ik zweer al enkele jaren bij de vaste zepen/shampoo’s van Lush! Die krijg je zonder verpakking mee als je het zelf voorstelt.


Door Evelien op 30 maart 2016

Ik moet Lush zeker eens gaan uitchecken, maar de zeepjes op de foto’s heb ik nog liggen in de kast; ooit gekregen of gekocht voor iemand anders en toch bijgehouden toen ik een leuker cadeautje vond. Het gaat wel even duren eer ik hierdoor ben 🙂


Door Gilbert op 28 maart 2016

Beste Evelien, was mij reeds vele jaren met “zwarte zeep” , vlot verkrijgbaar in de Matongewijk in Brussel (o.m. van het merk Dudu-Osun). Goed voor huid en haren, mede dank zij de kariteboter die in de zeep zit. Kariteboter zit ook in bepaalde zepen van Oxfam.


Door Jeannine op 28 maart 2016

Soap-N-Scent zeep wordt gemaakt in Thailand van natuurlijke materialen
Elk uniek stukje zeep wordt met de hand gemaakt en gesneden. Belangrijk is dat er
geen dierlijke vetten worden gebruikt voor het maken van de zeep, alles wordt van pure plantaardige oliën gemaakt.
Deze heerlijke zeepjes kan je kopen bij diverse wereld winkels of webwinkels met eerlijke producten.


Door Annick op 28 maart 2016

Ook bij Oxfam heb ik Wilde Yasmijn-zeep, die je kunt ophangen bv. aan een haakje in de douche (een koordje waar een stuk zeep rond zit !!!) gekocht : een heerlijke geur !!! Er is ook nog kokos !


Door Sally Maes op 5 april 2016

Leuk artikel ! Inderdaad, veel mensen vinden zeep eigenlijk iets ouderwets, maar de impact op het milieu van al die douche- en shampoo-flacons is niet te overzien !
Lush is ook bij mij een favoriet : ze hebben daar ook shampoo in vast vorm 🙂


Door Hubert Schoenmaekers op 12 mei 2019

zelfde met scheerschuim. Gebruik een kwast met zeep of een tube zeep. Koffie? Nog zoiets, waarom al die cupjes? Ik gebruik een “presse cafétier” of een ouderwetse filter.

Plaats een reactie


*


Evelien Van den Bossche
Evelien is een levensgenieter die net op haar eigen benen staat. Ze zoekt voor elk nieuw stapje de meest ecologische, maar toch comfortabele manier uit. Hierbij legt ze de focus enerzijds op het verminderen van afval en energieverbruik en anderzijds op gezonde voeding – liefst met zo weinig mogelijk voedselkilometers. Naast de ecologische zoektocht is ook handwerk(wol spinnen, breien, haken, naaien) een passie van Evelien. Gewapend met een naaimachine, een hart voor de natuur en een hoop motivatie gaat ze de strijd aan voor een kleinere voetafdruk.